Η γιορτή των τριών Ιεραρχών και η Ημέρα των Γραμμάτων

Submitted by apptellect on Παρ, 02/24/2017 - 07:22

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό κέντρο, γιορτάστηκε και πάλι με επισημότητα η γιορτή των γραμμάτων στην μνήμη των τριών επιφανών Ιεραρχών από το τμήμα Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο. 

Οι τρεις Ιεράρχες είναι οι Βασίλειος ο Μέγας, Ιωάννης ο Χρυσόστομος και Γρηγόριος ο  Ναζιανζηνός, που για τη σοφία τους και τη χριστιανική τους ζωή, η Ορθόδοξη Εκκλησία τους ονόμασε αγίους και γιορτάζουν ο καθένας ξεχωριστά. Αλλά επειδή δημιουργήθηκε μια διαφωνία μεταξύ των χριστιανών για το ποιος από τους τρεις πρόσφερε τα περισσότερα, αποφασίστηκε και καθιερώθηκε από τα τέλη του 4ου αιώνα να υπάρχει και για τους τρεις μια κοινή γιορτή στις 30 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Βασίλειος ο Μέγας
Ο Άγιος Βασίλειος ή Βασίλειος Καισαρείας, υπήρξε επίσκοπος Καισαρείας και θεωρείται Πατέρας της Εκκλησίας και ένας εκ των μεγαλύτερων θεολόγων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η συμβολή του στην χριστιανική θεολογία θεωρείται κεφαλαιώδης ενώ σ΄αυτόν αποδίδεται και η «θεία λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου». Ο Μέγας Βασίλειος σπούδασε στην Αθήνα και θεωρούσε πολύ σημαντική τη μελέτη των κλασσικών συγγραφέων και της ελληνικής φιλοσοφίας, φυσικά υπό το χριστιανικό πρίσμα. Η συμβολή του στην ανάπτυξη των γραμμάτων και της φιλανθρωπίας τον κατέστησαν μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Χριστιανικής παράδοσης.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος
Θεωρείται πως η γλώσσα του «έσταζε μέλι» καθώς υπήρξε ο πιο χαρισματικός ρήτορας της εποχής του. Διετέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και αφιέρωσε τη ζωή του στην ανάπτυξη της φιλανθρωπίας. Μάλιστα τα ημερήσια συσσίτεια που οργάνωσε έτρεφαν 7.000 ανθρώπους! Στον τομέα της φιλοσοφίας, μπορεί να απέρριπτε τις θεωρίες των αρχαίων Ελλήνων περί Θεού ωστόσο δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τις εργαλειακές μεθόδους της φιλοσοφίας τους προκειμένου να αναπτύξει μια συστηματική θεολογία.

Στη ζωή του υπήρξε υπόδειγμα ασκητή ενώ δεν παρέλειπε να καταδικάζει εκείνους τους ιερείς που πλούτιζαν από την ιδιότητά τους. Ήταν τέτοια η σκληρή κριτική που ασκούσε στους Αυτοκράτορες, που τελικά η αυλή τον κυνήγησε και τον εξόρισε. Όμως η φήμη του τον ξεπέρασε αφού θεωρείται Άγιος από όλες σχεδόν τις χριστιανικές ομολογίες.

Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός
Γνωστός και με το προσωνύμιο «θεολόγος», ο Γρηγόριος υπήρξε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης τον 4ο αιώνα. Η επιρροή του στην Τριαδική θεολογία θεωρείται τόσο σημαντική που έγινε γνωστός ως «Τριαδικός Θεολόγος». Τα περισσότερα από τα έργα του επηρεάζουν τους σύγχρονους θεολόγους, ειδικά όσον αφορά τα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Υπήρξε φίλος του Μεγάλου Βασιλείου καθώς και του αδελφού του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης.

Ήταν σφοδρός οπαδός των γραμμάτων και επιθυμούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ ελληνόφωνων και λατινόφωνων θεολόγων της εποχής του. Εκτός από εξαιρετικός θεολόγος όμως, υπήρξε και πολύ καλός ποιητής, αφού έγραψε αρκετά ποίηματα με θεολογικά και ηθικά θέματα.

Το τμήμα Παιδείας της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο, επέλεξε αυτήν την συγκεκριμένη ημέρα μνήμης ώστε να επιβραβεύσει τους σπουδαστές που την προηγούμενη σχολική περίοδο αρίστευσαν στις επιδόσεις της μαθητείας τους. «Αυτή η εκδήλωση είναι πολύ σημαντική», τόνισε ο συντονιστής της εκδήλωσης καθηγητής Φλέγγας, «μπορεί να μην έχουμε πολλούς χορούς και πολλά τραγούδια, όμως έχουμε τους αριστούχους μαθητές της περυσινής χρονιάς στα Ελληνικά σχολεία του Τορόντο. Είναι το μέλλον δηλαδή της παροικίας μας….»

Ο υπεύθυνος της εκπαίδευσης αναφερόμενος στην απλή ερώτηση των γονέων «γιατί θα πρέπει να στείλουμε τα παιδιά μας στο ελληνικό σχολείο» έκανε την ανάλυση της έννοιας της ελληνικής γλώσσας  τονίζοντας ότι η γλώσσα δεν είναι ένα απλό εργαλείο. Είναι ο πολιτισμός, είναι οι αξίες, η νοοτροπία, είναι η ιστορία, είναι οι θρησκευτικές παραδόσεις.

Ακολούθως οι επίσημοι προσκεκλημένοι απηύθυναν τους χαιρετισμούς τους.  Ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Χριστοφόρος έκανε τον διαχωρισμό των εννοιών εκπαίδευσης και παιδείας στον χαιρετισμό που απηύθυνε. Εκπαίδευση είναι τα σχολεία είναι η τεχνική κατάρτιση. Η παιδεία τόνισε είναι οι παραδόσεις οι αρχές του ανθρωπισμού είναι το συμπλήρωμα της εκπαίδευσης που θα βοηθήσει στο ορθό κτίσιμο και τελειοποίηση του χαρακτήρα του αυριανού υπεύθυνου πολίτη. Τις ευχές του για μια επιτυχή συνέχιση του εκπαιδευτικού προγράμματος μεταβίβασε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Καρύγιαννης. Με την σειρά της η δημοτική Σύμβουλος κυρία Φραγγεδάκη αναφέρθηκε στον συμβολισμό της γιορτής των τριών Ιεραρχών και την επίδρασή της στην εκπαίδευση. Η συντονίστρια εκπαίδευσης του Ελληνικού προξενείου αναφέρθηκε κυρίως στην βασική ελληνική έννοια της άμιλλας. Οι τρεις Ιεράρχες κατόρθωσαν να φθάσουν στο σημείο να τους θαυμάζει όλος ο κόσμος από σκληρή εργασία τόνισε.  Η άμιλλα για την αριστεία συνδυασμένη με τις ορθές διδαχές της παιδείας κτίζουν σωστούς χαρακτήρες και είναι επισφράγιση της ορθής συνέχειας της κοινωνίας του αύριο.

Τελευταίος απηύθυνε τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της κοινότητας κύριος Αρτεμάκης που αναφέρθηκε στο υποστηριζόμενο από το γραφείο εκπαίδευσης της Ελληνικής  Κοινότητας Τορόντο πρόγραμμα ελληνομάθειας Παιδεία το οποίο πλέον θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο χρόνο και θα καλύπτει τις διδακτικές ανάγκες των σπουδαστών όλων των επιπέδων.

  • Έγινε αναφορά στον ρόλο της πρόνοιας και στην προσφερόμενη βοήθεια στους οικονομικά αδύνατους μαθητές ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στον κύκλο μάθησης.
  • Ακολούθησε η απονομή πιστοποιητικών αριστείας σε μαθητές που πρώτευσαν καθώς και οι απονομές υποτροφιών από τους χορηγούς φορείς της ελληνικής παροικίας. 
  • Η κυρία Αναστασία Κρανιά παρουσίασε μια υποτροφία στην μνήμη του συζύγου της.
  • Οι δάσκαλοι των Καναδικών σχολείων ήταν χορηγοί της επομένης υποτροφίας.
  • Ακολούθησε η υποτροφία της οικογένειας Γεωργαρέα.
  • Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιτας.