Το Καστοριανό καρναβάλι "των Ζητιάνων" στο Τορόντο

Submitted by apptellect on Παρ, 02/24/2017 - 11:24

Του Ι. Σ. Σ.

 

Τα Ραγκουτσάρια ή το καρναβάλι των ζητιάνων είναι η ετήσια εκδήλωση του καρνάβαλου της πόλης της Καστοριάς που διαδραματίζεται από τις 6 του Ιανουαρίου την (ημέρα των Φώτων) έως και τις 8 του ίδιου μήνα. 

Οι ρίζες αυτών των πανηγυρικών εκδηλώσεων φθάνουν στις αρχαίες Διονυσιακές τελετουργίες και παρά τις όποιες απαγορεύσεις στην περίοδο του Βυζαντίου κατόρθωσαν να επιβιώσουν έως και τις ημέρες μας.

Στην διάρκεια των πανηγυρισμών άνδρες και γυναίκες μικροί και μεγάλοι οργανωμένοι σε ομάδες (μπουλούκια) που η κάθε μια ομάδα έχει τα δικά της χρώματα και φορεσιές αλλά και την παραδοσιακή ορχήστρα ξεφαντώνουν με χορούς και τραγούδια στους δρόμους της πόλης.

Ο δραστήριος Σύλλογος Καστοριάς και περιχώρων είναι γνωστός στην Ελληνική παροικία του Τορόντο για τις ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες του που έχουν την γνήσια σφραγίδα της τοπικής του παράδοσης.

Έτσι το Σάββατο στις 7 του Ιανουαρίου, την δεύτερη ημέρα των πανηγυρισμών του Καστοριανού εθίμου, στο Τορόντο, στην ευρύχωρη αίθουσα του Estate Banquet Hall, μέλη και φίλοι του Συλλόγου ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του προέδρου Δημήτρη Νάσκου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου συναντήθηκαν για να ξαναζήσουν τις ξέγνοιαστες στιγμές του εθίμου. Σε μια χαλαρή αλλά ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, όπου ο οίνος κυριαρχούσε και με τους ήχους της ορχήστρας που ασταμάτητα οδηγούσε στην διασκέδαση όλοι οι συνδαιτημόνες αφέθηκαν και ξαναγύρισαν στις γλυκές στιγμές της νιότης τους.

Ο καρνάβαλος εκπροσωπήθηκε από μικρούς και μεγάλους που καθώς είχαν καλυμμένο το πρόσωπο με μουτσούνες και ήταν ντυμένοι με παράξενες πολύχρονες φορεσιές παρουσιάσθηκαν στην αίθουσα και παρέλασαν σαν μπουλούκι καταλαμβάνοντας την χορευτική πίστα στο κέντρο της αίθουσας.

Τα Ραγκουτσάρια στο Τορόντο είναι μια ετήσια εκδήλωση που οργανώνεται και πραγματοποιείται από τον σύλλογο της Καστοριάς και Περιχώρων και συμπίπτει χρονικά με αυτήν της Καστοριάς.